piątek, 29 marzec 2024

Menu a ślub – czyli jakie potrawy powinny być obecne na imprezie weselnej

  • Kategoria: Poradniki
  • Opublikowano: poniedziałek, 02 maj 2022 14:24
  • Super User
  • Odsłony: 201

desserts g981047b50 640Nie da się ukryć, że organizowanie wesela wymaga olbrzymiego wysiłku jak również zaangażowania. Mimo, iż z całą pewnością, jest to najpiękniejszy czas w życiu Pary Młodej, to podczas organizacji bardzo często objawia się masa zapytań i zagwozdek, począwszy od tego, kogo zaprosić, przez kolejność usadzenia, aż po wybór potraw weselnych. Wbrew pozorom, wybór pozycji do karty menu podawanej w trakcie przyjęcia weselnego nie należy do łatwych zadań. Wybierając konkretne potrawy serwowane na przyjęciu weselnym, należy wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii.

Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na fakt, iż preferencje zaproszonych gości z całą pewnością będą się od siebie różnić. Warto przeprowadzić z poszczególnymi gośćmi wywiad dotyczący ich preferencji, oraz tego, czy przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, a także tego, czy mają oni alergię na jakiekolwiek składniki. Jeśli tego typu rozmowa ze wszystkimi gośćmi nie jest realna, dobrym pomysłem może okazać się wybór potraw znajdujących się w tzw. pakiecie podstawowym. Z całą pewnością, potrawy kryjące się pod tą nazwą przypadną do gustu sporej większości gości weselnych. W jego skład wchodzą potrawy takie jak aromatyczny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki zapiekane lub gotowane, a także desery w postaci pucharku lodów lub tradycyjnej szarlotki.

fish gdc49dbac3 640Istotną sprawą jest ponadto ilość serwowanych potraw – podczas wesela, menu składa się zazwyczaj z pięciu potraw na gorąco oraz dopełniających przekąsek serwowanych na zimnej płycie. Dokonując wyboru konkretnych potraw, powinno się również zaplanować, godziny, w których będą one serwowane naszym gościom. W zależności od tego, o której godzinie rozpocznie się Wasze wesele, powinniście ustalić właściwą ilość gorących dań. Wspomniane dania najlepiej jest serwować średnio co trzy godziny. Dzięki temu, goście weselni otrzymają posiłki zarówno na początku przyjęcia w postaci obiadu, a także po oczepinach jak również podczas weselnej zabawy. Warto również pamiętać, że między podawanymi daniami ciepłymi, goście muszą mieć dostęp do wspomnianej wcześniej zimnej płyty, a co najistotniejsze – dokładnie o północy musi zostać podany weselny tort.