Gastronomia i logistyka związana nie tylko z jedzeniem
- Kategoria: Poradniki
- Opublikowano: czwartek, 09 maj 2024 20:00
- Super User
- Odsłony: 622
Mimo iż nie każdy ma tego świadomość, przewożenie substancji toksycznych odnosi się również do gastronomii i sektora wyrobów spożywczych. Tymczasem prawidłowy transport substancji, takich jak gaz czy preparaty czyszczące ma ogromną wartość dla ochrony ludzi i otoczenia. Taki przewóz powinien być realizowany w zgodzie z obowiązującymi normami.
Standardy ADR i edukowanie zatrudnionych osób
Przestrzeganie stosownych norm odnoszących się do przewożenia artykułów szkodliwych jest ważne dla zagwarantowania ich bezpiecznego przewozu. Stąd też osoby zaangażowane w te działania, powinni zaliczyć kursy ADR. Poruszają one przykładowo podział materiałów toksycznych, reguły ich zabezpieczenia i sposób oznakowania. Nad prawidłowym transportem w wielu spółkach czuwa natomiast doradca ADR w firmie. Taki ekspert coraz częściej znajduje zatrudnienie w wielu sektorach, również w branży gastronomicznej.
Substancje wymagające szczególnej ostrożności
Wybrane substancje wykorzystywane w branży gastronomicznej potrzebują szczególnej ostrożności w trakcie transportu. Mówimy tu na przykład o materiałach wybuchowych, w których przypadku konieczny jest kurs ADR klasy 1. Znajdują one zastosowanie w małej ilości w niektórych punktach gastronomicznych. Z kolei bardziej skomplikowane technologie potrzebują wykorzystania substancji generujących promieniowanie. Te z kolei obejmuje ADR klasa 7. Jako przykład substancji niebezpiecznych w gastronomii wymienić można paliwo gazowe, środki dezynfekujące, drażniące płyny do czyszczenia. W odniesieniu do butli z gazem niezbędne jest ich zabezpieczenie i poprawne oznaczenie. Specyfiki dezynfekujące należy natomiast transportować tak, aby nie doszło do ich wycieku.
Branża gastronomiczna nie ogranicza się jedynie do sporządzania i sprzedawania posiłków. Jej funkcjonowanie to o wiele pokaźniejszy obszar. Mimo że z punktu widzenia klienta liczy się głównie smak, osoby zatrudnione w branży wiedzą, że zapewnienie zadowalającej obsługi to skutek koordynacji rozmaitych czynników. Też powiązanych z transportem substancji szkodliwych. By być na bieżąco ze wszystkimi normami, przedstawiciele branży gastronomicznej co jakiś czas powinni uzyskać odnowienie kursu ADR. Dzięki temu przewóz substancji niebezpiecznych będzie przebiegał w sposób bezpieczny, w zgodzie z aktualnymi standardami.